In de loop van deze maand zult U van huisartsen praktijk Hornstra nadere berichtgeving ontvangen ten aanzien van de plannen voor de nieuwe praktijk in Scharnegoutum.
We mogen alvast vaststellen dat dit positieve berichten zullen zijn.

Een mooie ontwikkeling is ook, U hebt dit wellicht al gezien, dat de nieuwe appartementen van Reinstra in het voormalige dorpshuis Elim nu allemaal verkocht en bewoond zijn. Twee appartementen van de heer Bouma, die al eerder verhuurd werden, zijn nu ook te koop aangeboden.

We hebben de gemeente Sûdwest Fryslân gevraagd het oude hekwerk aan de Achterbuorren te vernieuwen vanwege de slechte staat waarin dit verkeert. Na alle renovaties en gezien ook de status van beschermd dorpsgezicht geen overbodige zaak lijkt ons.

Ook zullen we de gemeente vragen om eerder gemaakte voornemens voor het realiseren van nog 8 parkeerplekken aan de TERP nu te realiseren. Wij hopen daarmee de Alddyk te ontlasten. Volgens ons moet zelfs nagedacht worden over meer oplossingen om deze weg weer beter in te richten voor het gemotoriseerde verkeer. Een andere optie zou kunnen zijn hier een éénrichting verkeersweg van te maken. Eén en ander zal dan in overleg met bewoners moeten plaatsvinden.

Voor de nieuwbouw in Scharnegoutum Noord, Langaerd, is de fa van der Meer bezig het laatste stuk van de voorbelasting af te ronden. Daarna zal deze een half jaar moeten beklinken voordat de nutsbedrijven in het 4e kwartaal 2025 aan de slag zunnen gaan. Er zal dus in 2026 gebouwd gaan worden.
De gemeente gaat intussen, in overleg met ons Bestuur, door met het ontwikkelen. Zo kan er alvast worden overgegaan tot het zoeken van bouwbedrijven om de woningbouw aan te vatten. Op enig moment zullen ook de inschrijvingen van kopers kunnen starten. Er zullen 38 woningen ontstaan verdeeld over hofjeswoningen, 2 onder 1 kap, 3 onder 1 kap en vrijstaande woningen.
Als we de appartementen oud Elim meetellen ontstaan er dus 49 nieuwe woningen in ons dorp.

Een laatste ontwikkeling wat ons betreft is het verzoek aan de gemeente SWF om de rotonde halverwege Scharnegoutum-Sneek aan te pakken door de daar aanwezige hoge begroeiing uit veiligheidsoverwegingen in te korten. We ontvingen een afwijzende reactie van een medewerker van de gemeente. Het zou allemaal volgens afgesproken beplantingsvoorschriften zijn en mensen aanmoedigen voorzichtig te handelen. Erkend wordt wel dat er sprake is van een gevaarlijke rotonde. Ons verzoek was ingegeven door veel signalen uit ons dorp dat mensen dit een gevaarlijke plek vinden om met de fiets of lopend over te steken. Wij pleiten er voor verschil te maken tussen rotondes in de stad en die daarbuiten in de rondweg omdat er verschil is in de toegestane snelheden.  

Na deze afwijzing heb ik namens het bestuur alvast mijn teleurstelling uitgesproken. We doen dit niet voor ons zelf, maar in het algemene belang. Het besluit zal nu in heroverweging worden genomen is ons toegezegd.

Namens het Bestuur,

Jan luimstra, secretaris.